Gandia

Met een inwonersaantal van 75.000 is Gandia groter dan de overwinterplaats Benidorm. Dankzij haar rijke historie trekt de stad, in tegenstelling tot de tweede, echter niet alléén maar strandgangers aan.

Een van de roemruchtste historische families, de Spaans-Aragonese Borgia’s, waren hier namelijk eeuwenlang gezeteld. De familie, die gedurende de vijftiende en zestiende eeuw prominent aanwezig was, bracht maar liefst twee pausen voort: Alfons de Borgia als paus Callixtus III (1455-1458) en Rodrigo Lanzol Borgia als paus Alexander VI (1492-1503). Met de komst van de eerste hertog van Gandia, Pedro Luis de Borgia, werd het stadspaleis niet alleen de residentie van de hertogen van Gandia, maar ook de thuisbasis van de Borgia’s.

Het stadspaleis Palau Ducal dels Borja, dat zich in het historisch centrum van de stad bevindt, werd oorspronkelijk in Valenciaans gotische stijl gesconstrueerd. Tegenwoordig is het een mengeling van verschillende architectonische stijlen. Wilt u er graag een bezoek aan brengen? Een audiotour duurt ongeveer veertig minuten en is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans.

Heeft u na de audiotour door het paleis nog tijd over? De kuststrook strekt zich uit over zeven kilometer en bestaat uit vier stranden. Wilt u het massale toerisme zoveel mogelijk vermijden? Dan kunt u in plaats van Playa Norte, waaraan een promenade vol hotels en accommodaties gelegen is, beter voor het rustigere Playa de l’Ahuir kiezen. Hoeft u uw vakantie niet in een specifiek seizoen te boeken? Dan is het verstandig om Gandia gedurende de zomermaanden zoveel mogelijk links te laten liggen.

Winkelen

Met uitzondering van de maandag en de woensdag vindt er iedere dag tussen 08:00 en 14:00 een markt plaats in een ander deel van de stad. Gedurende het hoogseizoen kunt u er ook voor kiezen om de avondmarkt aan het strand te bezoeken.


Eten en drinken

Wilt u een traditioneel gerecht proberen? De ‘fideuà’, dat met vis en zeevruchten wordt gemaakt, is geïnspireerd op de paella. In dit Gandiase gerecht wordt de rijst echter vervangen door een pastasoort van hard tarwe.


Links