Guadalest

Wist u dat er in de regio Valencia vijf dorpen zijn die officieel tot de mooiste dorpen van Spanje behoren? Naast Culla, Morella, Peniscola en Vilafames (die in de provincie Castellón gelegen zijn), is dat Guadalest. Dankzij haar unieke ligging in de rotsen, is het het enige dorp in de provincie Alicante die deze titel mag dragen. Terecht?

Fanatieke museumbezoekers zullen het er over eens zijn. Guadalest is uniek. Want met maar liefst acht musea (op tweehonderd inwoners) telt het dorp de meeste musea per inwoner. Hoewel sommigen daarvan (zoals het Museo Etnológico) bezoekers informeert over (de historie van) Guadalest zelf, is het merendeel gespecialiseerd in de meest uiteenlopende (en niet gerelateerde) onderwerpen.

Bekijkt u liever het dorp zelf? Op de top vindt u de meest bezochte bezienswaardigheid: het Castillo de San José. Het kasteel, dat gedurende de elfde eeuw door de Moren werd gebouwd, fungeerde als vesting. De overblijfselen die er nu nog staan, stammen voornamelijk uit de twaalfde eeuw. De rest van het kasteel werd niet alleen door de aardbevingen in 1644 en 1748 verwoest, maar ook door de successie oorlog in 1708.

Werpt u vanuit het kasteel een blik op de Guadalest vallei? Dan springt het stuwmeer direct in het oog. Het meer, dat met haar turkooisblauwe kleur fel afsteekt tegen de rest van de vallei, ontvangt haar water van een zijrivier van de Algar. Wie het van dichtbij wil bekijken, kan er in twee tot drie uur (ongeveer tien kilometer) omheen lopen. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste route? Dan kunt u gebruik maken van Wikiloc.

Winkelen

In Guadalest vindt er geen wekelijkse markt plaats. Wel zijn er een aantal kleine winkels die lokale waren aanbieden. Omdat de stad zich volledig op het toerisme heeft gericht, zult u hier ongetwijfeld een souvenir kunnen vinden.


Tip
Wilt u niet overspoeld worden door (andere) toeristen? Probeer een bezoek in het weekend dan zoveel mogelijk te vermijden. Dat de weinige inwoners hun agrarische werkzaamheden hebben neergelegd en zich volledig op het toerisme zijn gaan richten, is niet zonder reden!

Links