Jávea (Xàbia)

Wanneer men bedenkt dat de World Health Organization (WHO) het klimaat aan de Costa Blanca heeft uitgeroepen tot één van de gezondste ter wereld, is het niet verrassend dat de helft van de inwoners van Jávea en tweederde van de bezoekers van de stad uit buitenlanders bestaat.

De twintig kilometer lange kustlijn, die uit dertien verschillende baaien en stranden bestaat, is afwisselend genoeg om iedereen te kunnen bekoren. Daarbij wordt La Granadella, dat in het Granadella Forest Park gelegen is, dankzij haar indrukwekkende omgeving gezien als één van de mooiste stranden van Spanje. Besluit u dit strand te bezoeken? Houdt er dan rekening mee dat het een kiezelstrand met beperkte parkeergelegenheid is.

Bevalt La Granadella u niet? Ook La Barraca (Portitxol) en La Caleta (Cala Blanca) zijn mateloos populair. Vanwege het heldere water en kleine kiezelstrand zijn deze baaien ideaal om te snorkelen. Gaat u naar het strand om te zonnen? L’Arenal is één van de weinige zandstranden die de stad telt. Hoewel het dankzij haar voorzieningen en parkeergelegenheid ook direct het meest toeristische en commerciële strand is, is het uitermate geschikt voor gezinnen met (kleine) kinderen en personen met beperkte mobiliteit.

Wandelt u liever? De meest complete (en uitdagende) route door het Montgó Nationaal Park start bij de Levante-dijk naast de Nautische Club van Xàbia. Deze twintig kilometer lange route duurt zeven tot acht uur en brengt u, onder meer, naar de top van de Montgó. Durft u de uitdaging aan? De PR CV 355 wijst u de weg.

Winkelen

De markt vindt iedere donderdag van 08:00 tot 14:00 op de Plaça de la Constitució plaats. Bezoekt u liever de overdekte Mercado de Abastas in het centrum? Op weekdagen is deze geopend van 08:00 tot 14:00 en 17:00 tot 20:00 en op zaterdag van 08:00 tot 15:00.


Eten en drinken

In Jávea spelen vis en rijst de hoofdrol, waarbij de paella misschien wel het populairste gerecht is. Hoewel het authentieke Valenciaanse recept bonen, kip en/of konijn bevat, wordt aan de Costa Blanca vooral de variant met vis en zeevruchten geserveerd.


Links