Vall de Gallinera

Samen met Benirrama, Benissivà, Benitaia, La Carroja, Alpatró, Llombai en Benissili vormt Benialí de gemeente Vall de Gallinera. Deze vallei, die ook wel bekend staat als de ‘kersenvallei’, is gelegen in de provincie Alicante en de autonome regio Valencia.

De invloed van de Moren, die de vallei zes eeuwen lang bezet hielden, is vandaag nog steeds zichtbaar. De witte dorpen, met hun kleine smalle straten, de irrigatiekanalen en de ruïnes van de burchten die de vallei aan weerskanten beschermden, zijn relicten uit die tijd. Pas in de zeventiende eeuw kwam het land in handen van de hertog van Gandia. Om het gebied te herbevolken liet hij zo’n honderdvijftig families overkomen vanuit Mallorca.

Bent u actief en geniet u graag van al het moois dat de natuur te bieden heeft? Naast de Ruta de los Ocho Pueblos, die u over de eeuwenoude paden door alle acht de dorpen voert, zijn er nog vele andere wandelroutes die u in de vallei af kunt leggen.

Zo kunt u vanuit Casa La Vall in Benialí ook de Arte Rupestre (3 kilometer), Mirador del Xap (3 kilometer), La Forada (9 kilometer) en Cima de la Safor (17 kilometer) lopen. Heeft u hulp nodig bij het vinden van de juiste route? Op Wikiloc vindt u ze allemaal.

Wilt u dat doen terwijl de natuur op haar mooist is? In 2020 riep het Spaanse reismagazine Condé Nast Traveler de kersenbloesem van de vallei uit tot de mooiste van Spanje. De maand maart, wanneer de bloesem vol in bloei staat, is volgens hen de ideale tijd om een bezoek aan de vallei te brengen.

Eten en drinken

Wilt u lekker eten of drinken? Wij kunnen Bar Isa en Nou Terrasó (in Benialí) en Ta Casa (in Benissivà) van harte aanbevelen.


Feestdagen

Vindt u het leuk om feest te vieren? In de zomer (juli en augustus) eren de verschillende dorpen (elk afzonderlijk) hun beschermheiligen.


Links