Alfàs del Pi

De wijnstreek Alicante is verdeeld in twee contrasterende zones. Aan de ene kant vindt men er het zuidwestelijk gelegen Vinalopó, waar de Monastrell-druif uitstekend gedijt in de droogte. Aan de andere kant vindt men er het noordelijk gelegen La Marina, waar door het warme, vochtige klimaat vooral de Moscatel-druif wordt geplant.

Hoewel de wijnen uit Alicante niet dezelfde bekendheid genieten als de wijnen uit La Rioja, kent de provincie een rijke geschiedenis met betrekking tot het produceren van wijn. De fondillón, een zoete ongedistilleerde wijn die van extra rijpe Monastrell-druiven wordt gemaakt, is de bekendste van allemaal. Er wordt gezegd dat Lodewijk XIV er zelfs op zijn sterfbed nog om heeft gevraagd.

Als een van de vijfentwintig wijnmakerijen die aangesloten zijn bij de Grandes Pagos de España, geniet wijnmaker Enrique Mendoza aanzien in de D.O. Alicante. Hoewel dit familiebedrijf zelf enkele kilometers boven Benidorm, in Alfàs del Pi, gelegen is, hebben zij wijngaarden in beide zones. Naast de lokale druiven, Moscatel (wit) en Monastrell (rood), experimenteert wijnmaker José (oudste zoon van) ook graag met Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot en Syrah.

Een twee uur durende rondleiding en proeverij van zeven verschillende wijnen (met kaas- en worstplank) kost €22 per persoon. Deze tour, die u van tevoren dient te boeken, wordt zowel in het Spaans als in het Engels gegeven. Bent u een echte wijnkenner en gaat u liever een hele dag op stap? Op de website van het bedrijf vindt u alle informatie die u zoekt.

Wijnstreken Alicante

Heeft u na één proeverij de smaak te pakken gekregen en wilt u meer zien in de omgeving? Naast Bodegas Mendoza in Alfàs del Pi, staan ook Pinoso, Villena en Jalón bekend om hun goede wijnmakerijen.


Links